Alkalmazott módszerek

Különböző ingerfogások segítségével szabályozzuk az izomtónust, segítjük az ideg regenerációját. A gyógytorna különféle elemeivel mobilizáljuk a lágyrészeket, segítjük az izomerő fejlesztést.

kutya fizioterápia kutya fizioterápia kutya fizioterápia

Masszázs

Szabályozott erővel történő, rendezett mozdulatok manipulációja a bőrfelületen. Kézi masszázs során a bőrről, bőr alatti kötőszövetekről, izmok állapotáról kapunk információt. Jelentősége fájdalomcsillapító hatása mellett, vérkeringés fokozásában, izomtónus szabályozásában rejlik.

Terápia során a klasszikus svéd masszázs fogásait használjuk. Hatása az alkalmazott mozdulatok intenzitásától, erejétől, sebességétől függ (lazító, erősítő).

Pszichikai hatását tekintve nyugtató, szorongást oldó. Ennek elsősorban félős kutyák esetében van kiemelt jelentősége.

Nyirokérmasszázs

A masszázs egy speciális ágazata. A felhalmozódott káros anyagoktól mentesítjük a szervezetet.

A nyirokcsomók, nyirokerek tisztítását, aktiválását célozza. Ödémák esetén különösen hasznos.

Kutyagyógytorna

A terápiás kezelések célja, hogy a kutya újra önállóan, fájdalommentesen, koordináltan tudjon mozogni. Segítségével megelőzhető az izmok zsugorodása, sorvadása. Ízületek rehabilitációja passzív kimozgatáson alapul. A terapeuta által létrehozott mozgás fokozza az ízületi nedvtermelést, vérkeringést. Jótékony hatást fejt ki az ízületet alkotó lágyrészekre, izmokra, erekre, idegekre. Segítségével az inaktív ízületi mozgáspályák (súlyos sántaság, törés után, járásképtelen állat, arthrózis) regenerálhatóak. Rossz általános állapot esetén stabilizációs gyakorlatok segítségével történik az izomerő növelés, a fokozatosság elvét betartva. A célzott, speciális gyakorlatok során aktív izommozgás mellett az ízületek nyugalomban vannak, így a további ízületkárosító hatások elkerülhetőek. Ha az állat megerősödött, képes az önálló mozgásra, aktív tornával folyatódik a rehabilitáció. Célja a végtagok egyenletes terhelésének segítése, koordinált mozgás létrehozása, önálló, fájdalommentes mozgás visszanyerése.

Hidroterápia

A víz fizikai tulajdonságainak jótékony hatásait terápiás célra fordítjuk.

Hidrosztatikai nyomás biológiai hatással van a perifériás vénákra, nyirokerekre. A felhajtóerőt az ízületi elváltozások (arthrózis), műtét utáni lábadozás, neurológiai betegségből gyógyuló pácienseknél használjuk. A víz alatti tornakezelések rendkívüli módon segítik a beteg gyógyulását. Izomerőt növelünk anélkül hogy az ízületek terhelésnek lennének kitéve.

Különböző vízhőmérsékleteknek a Thermoterápiában van kiemelt jelentősége.

Manuálterápia

A mozgatórendszer visszafordítható elváltozásainak manipuláció útján történő gyógykezelése. Csak a lágyrészek kóros elváltozásainak visszafordíthatóságával foglalkozik. Fizioterápiás kezelés során fájdalomcsillapító hatását vesszük igénybe. A mozgás javulását, ízületi mozgáspálya helyreállítását, ízületek működőképességének fenntartását eredményezi.

Thermoterápia (hideg, meleg, váltott hőmérséklet)

Különböző vízhőmérsékleteket használunk a fájdalomcsillapító terápiában. Izomtónus szabályozásnál, neurológiai betegségnél van jelentősége. Esettől, indikációtól függ mikor melyik eljárás alkalmazható.

Pakolások

A legősibb alternatív gyógymódok egyike. A természetben található növények, gyógynövények jótékony élettani hatásait használjuk az adott indikáció függvényében.

Asszisztált mozgások

Ezt az eljárást abban az esetben alkalmazzuk, ha a kutya nem képes önmagától négy lábra állni, ebben a helyzetben megtartani magát (asszisztált állás). A mozgás segítése, helyes mozgás begyakorlása főként neurológiai betegek rehabilitációja során szükséges. Kutya méretétől függően rehabilitációs hám segítségével történik a mozgás kivitelezése.

Fontos szabály: miközben segítjük az állatot a mozgás kivitelezésében, az adott segítség nem lehet több az éppen szükségesnél.

Neurológiai esetek

Neurológiai megbetegedések alatt az idegrendszer – agy, gerincvelő, környéki idegrendszer – elváltozásait értjük. Fizioterápiával csak reverzibilis sérülés esetén érhető el javulás!

A beidegzés javítására/visszaállítására irányuló terápia során az izomtónusnak megfelelő (speciálisabb) masszázs fogásokat alkalmazunk. Gyógytorna során olyan speciális elemeket alkalmazunk, mint a járás imitálása, azaz bicikliztetés, vagy placing a testsúlyterhelés érzetét keltve, segíti az ízületi nedvtermelést